John Fisher Street

Project Description

This is a five storey building creating thirteen residential units with associated landscaping and cycle storage together with provision for a disabled car-parking space and the relocation of 11 existing car parking spaces.

The scheme is located within a Peabody Estate which consists of a number of closely situated residential blocks, with this site being vacant as a result of Second World War bombing having been used as car parking until since then until it was developed.

The architects chosen by Peabody Trust, Niall Mclaughlin, have won a number of awards including one RIBA national Award working with SDB. The building design was, therefore, of particularly high quality with a number of striking features.

One of these was a curved concrete staircase rising through the building which was challenging to install given its tight fit within the curved walls. The second feature was an update on the deep rendered reveals on the existing block the modern interpretation had prominent GRC surrounds to all windows and balconies. Each one of these heavyweight units consisted of 8 or more individual pieces which had to be connected and secured in place, a slow and labour intensive process.

Internally the flats were more conventional in design with individual gas fired boilers and radiators throughout. A number of the boilers were located outside the flats; this was done for aesthetic reasons to line up the flue penetrations and, at first, seemed a strange arrangement. On reflection and discussion with the client’s maintenance department the advantage of being able to undertake repairs and safety tests without access to the flats was recognised as being an unintended benefit of the arrangement.

The resulting building is a handsome addition to the estate and has already obtained an RIBA Regional Award and been shortlisted for a National Award.

Project Details

  • ADDRESSJohn Fisher Street, Whitechapel, London E1 8LE
  • CLIENTPeabody Trust
  • ARCHITECTNiall McLaughlin Architects
  • ENGINEERSEllis & Moore
  • CLIENT REPRESENTATIVEPellings LLP
  • M&E CONSULTANTSSandwood Design & Build
  • CONTRACT SUM£2.2m
  • COMPLETION DATE10/12/2014